Как да направим устойчив проект?

Устойчивата архитектура е общ термин, който се отнася до сгради, с чието строителство и експлоатация да се ограничи въздействието на човечеството върху околната среда. Екологичният подход към съвременното строителство обхваща всеки етап от процеса на планиране и строителство, включително избора на строителни материали; проектиране и изпълнение на отоплителни, охладителни, водопроводни, канализационни и вентилационни системи; и интегрирането на сградата в природния ландшафт.

Светът е в разгара на извънредна ситуация свързана с промяната в климата. Това прави още по-наложително за дизайнерите, архитектите, строителите и потребителите да изискват по-добри строителни практики, за да помогнат в борбата с щетите, причинени от една от най-замърсяващите индустрии на планетата. Строителството е отговорно за 11% от въглеродните емисии в света, показва доклад на групата C40, в която са включени управляващите на най-големите градове в света.
Значителна част от въглеродния отпечатък по време на жизнения цикъл на сградите се дължи на използваните материали. Въглеродните емисии, произвеждани от сградите по време на жизнения им цикъл, може да бъдат намалени с 44% до 2050 г. ако се използват екологични материали в строителството и се подобри енергийната ефективност при експлоатация.
Устойчивостта се превърна във важен елемент от съвременната архитектура. Екологични стандарти като BREEAM и LEED предлагат насоки за устойчиво строителство.

Устойчивата архитектура се характеризира със следното:
• фокусиране върху намаляването на човешкото въздействие върху околната среда;
• оптимално потребление на енергия и то произведена от възобновяеми енергийни източници, като слънчеви панели, ветрогенератори и термални помпи.
•  естествени системи за отопление, охлаждане и вентилация
• Сгради, които произвеждат поне толкова енергия, колкото консумират за нетен нулев ефект
• Системи за опазване на водата, като събиране на дъждовна вода и рециклиране на сива вода
• Интегриране на сградата в околния пейзаж
• Използване на възобновяеми материали, като бамбук, коноп, лен
• Замяна на конвенционални материали като бетон с устойчиви алтернативи, като конопен бетон (направен от коноп, вар и вода) или конвенционални пластмаси с иновативна биопластмаса, изработена от водорасли
• Използване на рециклирани и рециклирани материали
• Модулни, сглобяеми, предварително изготвени строителни елементи
• Малки къщи, микро апартаменти и други малки структури, които помагат за справяне с търсенето на по-устойчиви жилища и използват по-малко земна маса и енергия
• Алтернативни жилищни решения, като жилища и жилищни сгради, построени от рециклирани корабни контейнери, както и плаваща архитектура, които се справят с недостига на жилища в гъстите крайбрежни райони
• Включване на растения и природа чрез живи стени, покрити с естествена растителност жилищни сгради и зелени покриви за подпомагане на охлаждането на съществуващите сгради и създаване на здравословна биофилна среда за хората

Ако 20-ти век беше определен от стоманените и стъклените небостъргачи от градове като Ню Йорк, 21-ви век може да се определи от дървените небостъргачи като Mjøstårnet от Voll Arkitekter в Брумунддал, Норвегия. Дори рециклираните материали могат да се превърнат в градивни елементи на големи и малки конструкции. Носителят на наградата Pritzker, японският архитект Шигеру Бан, използва рециклирани картонени тръби за изграждане на убежища за спешни случаи. Той използва същия материал, за да създаде своята световноизвестна Преходна катедрала, построена през 2013 г. в Крайстчърч, Нова Зеландия. Друг пример за авангардна устойчива архитектура е CopenHill в Копенхаген, Дания, която се счита за „най-чистата електроцентрала за енергия от отпадъци в света“. Той включва фасада, изградена за катерене, покрив, през който можете да преминете, и действителна ски писта.

Устойчивият проект се превръща в задължителен елемент от съвременната архитектура, за да сме по-отговорни към природата и към собственото си здраве и качество на живот.

Във ФЕДА Студио можем да изготвим за вас устойчив проект за жилищна сграда. Нашият екип има опит в проектирането с дървен материал. Включването на инсталации за затопляне на вода и проезводство на електроенергия от соларни панели вече е задължителна част от техническите проекти, изготвени в студиото.
Енергийната Ефективност също е задължителна част от цялостният архитектурен проект.

Енергийно ефективните сгради (ново строителство или реновирани стари сгради) могат да бъдат дефинирани като сгради, които са проектирани да предоставят значително намаление на необходимостта от енергия за отопление или охлаждане, независимо от енергията и оборудването, които ще бъдат избрани да отопляват или да охлаждат сградата.

Статии от блога

КАК ДА ИЗБЕРА АРХИТЕКТ ЗА ПРОЕКТ НА КЪЩА?
КАК ДА ИЗБЕРА АРХИТЕКТ ЗА ПРОЕКТ НА КЪЩА? Изборът на архитект може да бъде труден, но следвайки тези съвети, може да намерите подходящия професионалист, който да удовлетвори вашите нужди и да ви помогне да осъществите проекта си успешно.
Какво е модерна архитектура?
Какво е модерна архитектура? Модерна архитектура, или модернистична архитектура е архитектурен стил базиран на нови и иновативни технологии на строене.
Какви са необходимите документи за ремонт на апартамент?
Какви са необходимите документи за ремонт на апартамент? Как да избегнем евентуални последици от недоволството на съседите и неприятните ситуации породени от шума по време на вашия ремонт на апартамент с една консултация при архитект и изготвяне на няколко...
Виж всичко от блога