Какво е модерна архитектура?

Модерна архитектура, или модернистична архитектура е архитектурен стил базиран на нови и иновативни технологии на строене. По-конкретно модерната архитектура се уповава на употребата на стъкло, стомана и подсилен бетон. Основната ѝ идея е, че формата трябва да следва функцията, тясно свързана е с минимализма и отхвърля орнаментиката. Възниква в първата половина на 20-ти век и започва да преобладава след края на втората световна война, до 1980та година, когато бива изместена постепенно от принципния стил на институциите и корпоративното строителство от така наречената постмодернистична архитектура.

Модерната архитектура възниква в края на 19ти век в следствие от революцията в технологиите, инженерството и материалите за строителство и от желанието на човечеството да се откъсне от историческите архитектурни стилове и да измисли нещо, което е изцяло функционално и ново.

Чисто хронологично първото от събитията продиктували създаването на модерната архитектура е революцията на материалите. С разширяващата се употреба на ковано желязо, стъкло и подсилен бетон се позволява създаването на конструкции, които са по-стабилни, по-леки и по-високи. Леенето на стъкло е процес, който е изобретен през 1848г и прави възможно да се произвеждат огромни прозорци. Кристалният дворец на Джоузеф Пакстън по време на голямото изложение от 1851г е един от първите примери за използване на конструцкия от желязо и стъкло. Малко по-късно през 1889г. желязната конструкция на Айфеловата кула, която за времето си е била най-високата постройка на света, хваща вниманието на милиони посетители и до ден днешен.

Статии от блога

КАК ДА ИЗБЕРА АРХИТЕКТ ЗА ПРОЕКТ НА КЪЩА?
КАК ДА ИЗБЕРА АРХИТЕКТ ЗА ПРОЕКТ НА КЪЩА? Изборът на архитект може да бъде труден, но следвайки тези съвети, може да намерите подходящия професионалист, който да удовлетвори вашите нужди и да ви помогне да осъществите проекта си успешно.
Какви са необходимите документи за ремонт на апартамент?
Какви са необходимите документи за ремонт на апартамент? Как да избегнем евентуални последици от недоволството на съседите и неприятните ситуации породени от шума по време на вашия ремонт на апартамент с една консултация при архитект и изготвяне на няколко...
Как да направим устойчив проект?
Как да направим устойчив проект? Устойчивият проект се превръща в задължителен елемент от съвременната архитектура, за да сме по-отговорни към природата и към собственото си здраве и качество на живот.
Виж всичко от блога