Дива Бука

село Бързия, Берковица
ОБЩА КОНЦЕПЦИЯ
Koмплексът е разработен като място, където природата е най-голямата ценност, средство и среда за отдих и възстановяване. Запазени са застроителните места нa  съществуващите в имота сгради на бивш пионерски лагер. Единствено четири малки бунгала са разположени на нови места сред съществуващата растителност, като отново е следван принципът за минимална намеса в природната среда.
Идеята е да се създаде място за комфортно настаняване на до 70 души, в което липсва единствено стресът от забързаното градско ежедневие.
Отделните сгради предлагат самостоятелно обитаване на посетителите си с дневна зона, зона за рекреация на открито и зона за сън. Предвидено е пречистване на отпадните води и използване на възобновяеми енергийни източници, за минимален енергиен отпечатък. 

МАЛКО БУНГАЛО
Четирите малки бунгала, дават възможност за по-интимно  уединение сред природата. Материалите както тук, така и при останалите сгради, основно са от естествен произход. Покривните и фасадни обшивки са от композитен материал, който създава визия за хармонично присъствие в средата.

ГОЛЯМО БУНГАЛО 1
Това бунгало е реновация на съществуваща сграда. Предвидената дървена фасадна конструкция изцяло обединява стария обем на първи етаж с новопроектираното пространство на втория етаж. В интериора е “вплетена” традиционен мотив - шевица.

ГОЛЯМО БУНГАЛО 2
Пространството на голямо бунгало 2 се развива изцяло около двуетажната дневна. Покривните прозорци обогатяват естественото осветление и създават игра на сенки в интериора.

ОСНОВНА СГРАДА
Основната сграда дава възможност за хотелско настаняване, общи зони за събиране и провеждане на различни събития, разполага с напълно функционален спа и физиотерапевтичен комплекс, ресторант с професионално оборудвана кухня и тераса за почивка и наблюдение на природата. Южната фасада представлява стена за катерене.

БЛАГОУСТРОЙСТВО НА СРЕДАТА
Поради желанието за минимална намеса , автомобилният достъп в имота е само за зареждане и паркиране в непосредствена близост до пътят за достъп до комплекса. Пешеходната връзка към основната сграда се осъщесвява посредством главната свързваща алея за комплекса. Подходите към останалите бунгала са от плочопътеки от естесвен камък. Такава плочопътека ще бъде и обиколната алея в източната част на комплекса, която отвежда до зоната за тих отдих, медитация и йога. Преплетена с главната пешеходна алея е водна каскада, чието румолене усилва усещането за спокойствие. Северно от каскадата и алеята, между основната сграда и голямо бунгало 1, е разположена зона за събития на открито. Денивелацията в тази зона,  както и отделните нива на водната каскада са решени с габиони. Запазването на съществуащата висока дървеснохрастова растителност и добавянето на нова с видове типични за региона, има за цел да запази усещането за естесвена гора.